10 tény a kockahasról

3–5–15 biztos tipp a lapos, kockás hasért — edzés, lemondások és diéta nélkül!

Talán még most is itt villog valahol oldalt egy hasonló kiváló hirdetés. Természetesen ilyenekkel nem is foglalkozik az ember — a sok butaság helyett mi most megmondjuk, hogy a valóságban hogy is van ez. Ráadásul ingyen.

  1. A szépen kidolgozott, zsírmentes hasizom (rectus abdominis), azaz a bordázott- vagy kockahas (six-pack) a jelenleg szépségideálnak tekinthető norma szerint mind férfiaknál, mind nőknél az arányosan edzett test egyik fő ismertetőjele; ráadásul szerintünk még kurva jól is néz ki.
  2. Természetesen ahogy az izmok, úgy a kockahas is csak az általános erő és erőnlét egy “mellékterméke”. Nem azért kell a kockahas, hogy modellkedj vagy nőzzél/csávózzál (dehogynem), hanem azért, hogy az elemi mozdulatokat sikerrel és biztonságosan el tudd végezni.
  3. Akárhány kockát is látsz akárhol, ez EGY szép nagy, PÁROS izom, ami főleg a belső szerveket védi, valamint a gerincoszlop stabil helyzetben tartásáért felel — illetve emelésnél, törzs- és csípőmozgás esetén lép munkába. Ráadásul kakilásnál és szülésnél is jól jön (figyelem, lányok!). Bár természetesen (ahogyan minden izomnak) van alsó-felső, jobb-bal, középső-középső része, ezek egészként dolgoznak minden gyakorlat esetén.
  4. Hasizomra edzeni felesleges, ne pocsékold az idődet — senkinek sem lett még erős és fejlett hasizma ezektől a piszlicsáré gyakorlatoktól, ezt tapasztalatból tudjuk. (Nekem például tökéletesen egybeesett fejlődése a teljestest-edzésre történő átállással — S.) Teljestest-edzéseket és összetett gyakorlatokat nyomass nagy-nagy súlyokkal: (elöl) guggolás, deadlift, fej fölé nyomás — és bizony húzódzkodás, tolódzkodás. Felejtsd el: akármilyen teljes vagy részleges felülés, denevérként lógás és bokaérintés, hasgép, hasprés, lábemelés, térdemelés, seggemelés… Hacsak nem élvezed bármelyiket a felsoroltak közül, akkor persze csináld csak. Mi nem élvezzük egyiket se.
  5. A gyakorlatok közben feszes legyen a tested, mint egy rugó — a hasizmod és az alsó hátizmok (egyesek mély hátizmoknak hívják ezeket — WTF?) felelnek azért, hogy a gerinc stabil maradjon, és ne a csigolyákra essen a terhelés. Éppen ezért a hasizmaidnak erősnek kell lenniük, mint a kőszikla. A hasizmok alacsony testzsír mellett akkor is előbukkannak ha gyenge vagy, sőt még akkor is ha gyenge vagy, mint egy gyenge kislány — más kérdés hogy sokmindenre nem jók ebben az esetben.
  6. Edzel rendesen, és nem látszik a 6-packed? Pedig ott van: nem a hasizmod gyenge feltehetően, hanem kövérkés vagy. Szabadulj meg a rajta lévő zsírrétegtől — de NE kardióval! Emelj súlyokat, alkalmazd következetesen az IF-et (időszakos böjt) — szeretni fogod.
  7. Olvastunk ilyeneket, hogy a kockahas a profi testépítőknél is csak versenyidőszakban látható, nagyon kicsi egyszámjegyű testzsírszázalék esetén, rengeteg “száraz” nap, fogyasztás, koplalás és szenvedés eredményeképpen — tehát nem egészséges, legyengülnek, és ne keseredjünk el, ha nem látszik. Ez természetesen hülyeség, a rendes bordázott has igenis MINDIG, egész évben látszik, alkattól függetlenül — csak rendszeresen kell edzeni, rendes gyakorlatokat végezni, és rendesen enni (ha itt elbizonytalanodtál: ld. az egész blog). Tehát: ha hirtelen meglátod a kockákat, nehogy azt hidd, hogy gyengültél!
  8. Türelem! Ahogy csökken a testzsírszázalékod, úgy fog szépen, fokozatosan előbukkanni a 6-pack (megfelelő genetika és alacsony testzsír esetén akár 8-pack!) — de ez a testednek az a területe, ahonnan utolsók között tűnik el a zsír. Először látsz majd valami kis horpadást középen, majd a felső 2–4, végül a 6–8 képződményt. Élvezd a látványt, nézegesd magad — mindennap, többször.
  9. Az, hogy hogyan néz ki a hasizmod, genetika eredménye. Bármilyen gyakorlatot végzel, nem lesz pont olyan, mint Ryan Reynoldsnak, Brad Pittnek, vagy bármelyik sztárnak. Ne feledd, összetett gyakorlatok!
  10. Ha nekem nem hiszel, hallgass kedvencemre, Chris Kruegerre. Ő szerepel a fenti két képen is amúgy.

+1: a közvélekedéssel és néhány soványmalac megmondóember véleményével ellentétben egyáltalán nem nehéz kockás hasra szert tenni (na jó, hölgyeknél talán egy kicsit nehezebb) — némi diéta, és megfelelő edzés szükséges csak hozzá. Hajrá!

Ha tetszett, lájkolj minket Facebookon, vagy kövess Twitteren is!


Originally published at emelj.com.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.