Crossfit Games 2013

Az alábbi vendégposzt segítségével a Crossfit Games kulisszái mögé pillanthatunk be. A szerző Imre — neki ezúton is hálás köszönet!

A CrossFit Games online selejtezője jelenleg is zajlik, ami egy öt hetes verseny, ahol több, mint 150.000 ember méretteti meg magát világszerte. Hogy mi is az a CrossFit, valójában egy teljesen különálló cikket érdemelne, de aki kicsit is képben van a “funkcionális” sport világában, az bizonyára már hallott róla. A köznapi hiedelmekkel ellentétben nem köredzés és még csak nem is HIIT. Ezeknél egy jóval összetettebb rendszer, sport és közösség egyszerre.

A CrossFit több sportágat olvaszt magába, ezek között olimpiai sportágak is találhatóak. Ha nagyon egyszerűen akarjuk megértetni az emberrel, hogy valójában mi is ez a sport vagy egyáltalán mire jó, akkor azt mondanánk, hogy a legjobb crossfitterek képesek egyszerre több sportágban jónak lenni, kimagasló erő-állóképességüknek hála. Direkt a szóhasználat: jó és kimagasló. Hiszen nyilván nem érnek egy futó nyomába, ha futni kell, vagy egy súlyemelőébe, ha olimpiai súlyemelésről van szó, még csak nem is lesznek elit tornászok. Viszont birtokukban van az a képesség, hogy ezen sportágak gyakorlatait egyszerre tudják kamatoztatni, nagyon erősek, közben pedig emberfeletti állóképességgel rendelkeznek, ami mellé olyan ügyesség járul, amivel ezeket a képességeket képesek összefűzni.

Természetesen, mint minden sportnál, amiért fizetni kell, megindul a korcsosulás, megjelennek az önjelölt edzők, az olyan edzések, amik kriszkrosz, crossfitness és egyéb fantázia nevek alatt futnak, és legtöbbször köszönőviszonyban sem állnak magával a CrossFittel.

A CrossFit Games ennek a sportnak a csúcsa, maga a világbajnokság. Ami olyan szintűre duzzadt mára, hogy a Reebok 10 évre előre bevásárolta magát, és most a hivatalos neve Reebok CrossFit Games. Valójában az egész 2007-ben egy amerikai ranchról indult, ahol alig 30 ember mérte össze a tudását. 2013-ra odáig fejlődött az esemény, hogy az USA egyik legnagyobb szuper arénájában kap helyett, ahol például az X-Games is és a legnagyobb amerikai foci meccsek. Az összdíjazás 1 millió dollár, amiből a legjobb női és férfi versenyző 250.000–250.000 dollárt kap.

Hogyan juthat valaki odáig, hogy versenyezni tudjon a legjobbak ellen? Immár 3 éve létezik a CrossFit Games Open online selejtezője, aminek röviden annyi a lényege, hogy 5 héten keresztül heti 1 feladatsort hirdetnek ki, amire a versenyzőknek 4 napja van, hogy teljesítsék. Az eredményed validálásra két módszer létezik: hivatalos CrossFit bírók/teremvezetők érvényesítik az eredményed, vagy feltöltesz egy videót a feladatsorodról a verseny oldalára http://games.crossfit.com/leaderboard, ahol minden versenyző saját profillal rendelkezik. Jelenleg több mint 150.000 ilyen létezik. Persze felmerül a kérdés, hogy miért kell egy ilyen igazságtalan rendszer, amíg egyeseknek videóval kell igazolniuk az eredményét, addig másoknak csak jóvá kell hagyattatnia, olyannal aki akár a legjobb barátja is lehet. Mivel emberek vagyunk, természetesen itt is előfordulnak ordenáré csalások, de lényegében a végeredményt ez nem befolyásolja.

Minden feladatsor gyakorlataihoz kihirdetnek sztenderdeket is, olyan végrehajtási módot, amit be kell tartani és tartatni. Ezekről magyarul itt olvashattok.

Az Open régiókra bomlik, Magyarország az európai régióba tartozik, ki gondolná, hogy nem… az, aki tudja, hogy nem csak európai országok versenyeznek nálunk. Jelenleg 17 ilyen régió létezik, ezeknek nagy része Amerikában van. Az Openből régiónként 48 férfi és női versenyző jut tovább a regionális döntőbe, ez nálunk egy Európa-bajnokságnak felel meg. Ez a regionális verseny a mi régiónkban idén Dániában kerül megrendezésre a Ballerup Super Arenában május 17 és 19 között.

Hogy miért és mennyire érint ez minket? Nagyon is. Hiszen egy szem magyar versenyzőnk évek óta ott van az élvonalban, mégis nagyon kevesen ismerik itthon a nevét. Ő Kovács László, avagy ahogy a világ ismeri Lacee Kovacs. Sportmúltjáról csupán annyit, hogy 7 éves kora óta versenyszerűen sportol, 14 évig dzsúdózott, majd áttért mai szerelmére, a CrossFitre. Az ő nevéhez fűződik az összes magyar hivatalos CrossFit verseny győzelem, egy Fit as Fuck nevezetű Európa bajnokság arany- és ezüstérme, és ez lesz a harmadik regionális szereplése, ahol hazánkat képviseli ebben a sportban. Sajnos a világbajnokságra még nem sikerült kijutnia; a regionálisról az első három helyezett jut tovább. Tavaly a 3 napos versenyen 2 napon keresztül magasan vezette a mezőnyt, aztán a harmadik napon még mindig vitatott körülmények között, gyakorlatilag elvették az egyik gyakorlatát, amivel visszacsúszott a harmadik helyre. Ez azért volt kritikus jelentőségű, mert a negyedik helyen lévő Numi Katrinarson egy ponttal volt tőle lemaradva, így mindent az utolsó, hatodik feladatsor döntött el. Ha Lacee Numi előtt végez, akkor ő az egyértelmű továbbjutó, ha akár csak eggyel mögötte, akkor holtversenyben kiesik a harmadik helyen. A holtverseny szabályozásáról annyit, hogy az a továbbjutó, akinek több első helye van a 3 nap alatt, itt mind a kettejüknek 1–1 volt. Sajnos a sors fintora, hogy Numi első lett, Lacee pedig pár másodperccel mögötte a második, ezzel lemaradva a hőn áhított dobogóról és legnagyobb álmáról, hogy kijusson a játékokra.

Idén viszont visszatért, az állóképessége jobb, mint valaha, az ereje pedig 3 hónappal térdműtéte után (!) végre újra a régi szinten van. Aminek köszönhetően jelenleg 150.000 emberből ő a világon a 15-ik! Az e hétre meghirdetett feladatsorban pedig a világ második legjobb eredményét szerezte meg, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a jelenleg első helyen szereplő Jason Khalipa gyakorlatát nagyon sokan kritizálják, mivel az nem felel meg az előirt formai kívánalmaknak (a ranglista folyamatosan változhat, a heti fordulót hétfő hajnal 1-kor zárják le, de számottevő különbség már nem várható).

A kiírt feladatsor tulajdonképpen egy létra: lökés 61kg-mal és toes-to-bar (lábfejek húzódzkodó rúdhoz érintése, függésben) gyakorlatok váltják egymást 7 percen keresztül. Az nyer, aki ez idő alatt a lehető legtöbb ismétlést éri el. Reméljük a legjobbakat — szurkoljunk májusban együtt honfitársunknak!

(Képek forrása: Facebook)

Ha tetszett, lájkolj minket Facebookon, vagy kövess Twitteren is!


Originally published at emelj.com.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.