DMAA-para itthon is

A DMAA egy amfetaminokhoz hasonló, mesterségesen előállított vegyület. Eredetileg légúttisztító termékekben jelent meg, de később mint stimuláns és partidrog-összetevő vált népszerűvé (examine.com cikk róla itt). Mivel struktúrálisan hasonló az amfetaminokhoz, így amfetamin-drogteszteken pozitív eredményt ad. Ismereteink relatíve hiányosak róla, kevés kutatás történt a vegyülettel kapcsolatban. A DMAA egyébként a Doppingellenes Világügynökség, a WADA doppingszer-listáján is szerepel 2010 óta, táplálékkiegészítő-gyártó cégek pedig edzés előtti formuláikban kezdték el használni néhány éve.

A DMAA-val kapcsolatos botrány akkor kezdődött, amikor az amerikai FDA (az élelmiszerek és gyógyszerek felügyeletével megbízott hatóság az Egyesült Államokban) figyelmeztető levelet küldött a következő tíz táplálékkiegészítő-gyártónak (zárójelben az FDA által vizsgált termékük):

  • Exclusive Supplements (Biorhythm SSIN Juice)
  • Fahrenheit Nutrition (Lean Efx)
  • Gaspari Nutrition (Spirodex)
  • iSatori Global Technologies, LLC (PWR)
  • Muscle Warfare, Inc. (Napalm)
  • MuscleMeds Performance Technologies (Code Red)
  • Nutrex Research (Hemo Rage Black, Lipo-6 Black Ultra Concentrate, Lipo-6 Black, Lipo-6 Black Hers, Ultra Concentrate Lipo-6 Black Hers)
  • SEI Pharmaceuticals (MethylHex 4,2)
  • SNI LLC (Nitric Blast)
  • USP Labs, LLC (Oxy Elite Pro, Jack3D)

Ebben a levélben az FDA arra hívta fel a gyártók figyelmét, hogy a DMAA mesterségesen előállított vegyület, így a DMAA-t tartalmazó termékek piacra dobása esetén a gyártónak bizonyítania kell, hogy az egészségügyi szempontból biztonságos — amit természetesen egyikük sem tett meg (hozzáteszem, erre gyakorlatilag egyik gyártónak sincs meg a szakembergárdája és kapacitása) — ezzel pedig az FDA szavaival élve a termékek “szennyezetté” váltak. A vonatkozó törvények értelmében a DMAA használata bejelentési és bizonyítási kötelezettséggel terhelt. Az FDA 42 olyan esetet említ, ahol a DMAA használatát egészségkárosodással hozták összefüggésbe. A cégek egy része vitatta az FDA állításait (egyes — vitatott — tanulmányok szerint a DMAA a természetben is előfordul), de többségük ezután kivonta DMAA-tartalmú készítményeit a kereskedelmi forgalomból.

Az FDA lépése lavinát indított el: a lépéseit árgus szemmel figyelő nemzeti hatóságok közül egyre többen cselekedtek amerikai kollégáikhoz hasonlóan. Ausztrália, Új-Zéland, Dánia, Kanada és az Egyesült Királyság voltak a következők, akik különböző intézkedéseket foganasítottak a DMAA-tartalmú táplálékkiegészítőkkel és forgalmazóikkal kapcsolatban.

Néhány napja pedig az ÁNTSZ adott ki közleményt, mely szerint kérésükre a Népegészségügyi Szakigazgatási Szervek (NSZSZ) szeptemberben akció-ellenőrzést tartottak. Ennek előzménye az Európai Unió tagállamaiban működő gyorsvészjelző rendszeren (RASFF) keresztül érkezett riasztás volt. Ez alapján az ÁNTSZ álláspontja is egyértelmű: gyógyszer-összetevőnek számít a DMAA, amelynek használata táplálékkiegészítőkben nem engedélyezett. Az ellenőrzés után a forgalmazók többsége önkéntesen kivonta a forgalomból az inkriminált termékeket.

A DMAA-tartalmú készítmények forgalmazása tehát innentől kezdve idehaza is tilos — az más kérdés, hogy külföldi webes áruházakban ezek még felbukkanhatnak.

Ha tetszett, lájkolj minket Facebookon, vagy kövess Twitteren is!


Originally published at emelj.com.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.