Emberkísérlet: sikeres!

Na, kedves Gyerekek!

Rég jelentkeztem: ez egyrészt munkahelyi elúszásommal, másrészt érdemleges mondanivalóm hiányával magyarázható. Aki néha szívesen olvasott pár szakmaiatlan eszmefuttatást, az most örülhet — aki pedig jobban szereti az “ON” témákat, az szintén fellélegezhet.

Szóval tavaly volt ez az esettanulmányos írásom, ahol boldogan számoltam be az újrakezdés utáni fél év eredményeiről (-6 kiló, előbújó haskockák, javuló erőnlét) — de nagyrészt még akkor is csak a kísérletezésről szólt az egész. Visszaolvasva az addigi étkezési szokásaimat és edzésmódszereimet, akkor még mindig túlbonyolítottam a dolgot.

Tavaly áprilisban kezdődött az én igazi sikertörténetem, méghozzá radikális egyszerűsítéssel (mondhatni: vágással).

Étkezés: IF, azaz szakaszos koplalás — nincs mit szépíteni, ez nálam bizony koplalás — a böjt meg kicsit olyan egyházias kicsengésű, nem ide való. Én mindenesetre élvezem, mert Stingray tanításai után eldöntöttem és tudtam, hogy nekem ez JÓ LESZ — és JÓ LETT. Ebédig csak kávé meg víz, ebédet követően meg csak vacsora — ez edzés utánra szokott esni. Hétvégén reggel edzek, utána ebéd. Sok kávé, feketén, cukor nélkül — sok fehérje (hús, tojás, tejtermék) és zsír (cupák, olajos magvak), moderált szénhidrát, abból is inkább nyers/főtt zöldség meg krumpli, ha muszáj. Rágcsálás, nassolás, kalóriaszámolgatás, étrendtervezgetés nincs — de akár lehetne is.

Edzés: 5–10 perc bemelegítés (futás vagy evezőgép), guggolás, nyomás (fej fölé nyomás egyrudassal vagy tolódzkodás plusz súllyal), húzás (elemelés vagy húzódzkodás plusz súllyal), majd nyújtás, zuhanyzás, ilyesmi. Egyedül a húzó-nyomó gyakorlatokat váltogatom edzésnaponként, a többi fix. Mivel — szégyenkezve vallom be — nem az emelés az életem, szeretem az edzést legfeljebb egy óra alatt (minél nagyobb hatékonysággal) letudni — és legalább 1–2 nap pihenőt tartani az edzésnapok között.

Több kifogást nem kerestem: a deadliftet kötelezővé tettem, és nem bántam meg. A merevlábas variációkat, döntött törzsű evezést, tricepszezéseket elimináltam.

Természetesen kaptam tippeket előtte meg azóta is, hogy még a mellizmom felső meg a vállam elülső részére kellene valami kihangsúlyozottabb tömeg, de mivel én nem testépítő vagyok, ezért nem különösebben foglalkozom az egyes izomcsoportok kinézetével, szerintem így is gyönyörű és arányos vagyok a teljestest-gyakorlatoknak köszönhetően.

Testtömegem jelenleg 62 kg, 1RM guggolásból 110 kg (ill. ez már széria), felhúzásból 145 kg, nyomásból 63 kg, tolódzkodásból +40kg, húzódzkodásból +30kg — ha valakit érdekelnek az ilyen jellegű technikai részletek. Tudom, hogy olvasóink túlnyomó része már 190-nel szériázik bicepszre (és csak 50 kilós), de van ilyen is.

Akkor pár fénykép, okulásul.

2012. március (IF és deadlift előtt, bár már nagyon örültem magamnak):

2012. augusztus (kicsike nyári leszálkásítás, IF, aggódó ismerősök):

2012. december (enyhe téli tömegelés, a mellizom közbülső-felső része sajnos még mindig nem az igazi):

Ha tetszett, lájkolj minket Facebookon, vagy kövess Twitteren is!


Originally published at emelj.com.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.