Fekvenyomás: Dave Tate elmagyarázza

Dave Tate a méltán neves EliteFTS alapítója és vezetője, erőemelő és edző. Fénykorában 424 kilót guggolt, 336-ot húzott fel és 277-et nyomott fekve. Nála jobban kevesen értik a fekvenyomás mechnikáját, vagy tudják jobban mi kell nem csak ahhoz, hogy nagyot tudjál nyomni, hanem hogy ezt akár évtizedeken keresztül tudd művelni.

Talán nem túlzunk ha azt állítjuk, hogy az egészséges vállak legnagyobb mumusa a fekvenyomás. Sokan csak hosszú évek helytelenül végzett munkája után döbbennek rá, amikor gyakran már késő és rehabilitáció szükséges a teljes mozgástartomány és a fájdalommentes edzés eléréséhez. Mivel a gyakorlat egyben a legnépszerűbb is szerte a világ edzőtermeiben, a probléma hatványozottan jelentkezik. Hab a tortán, hogy ritkán látni olyan sportolókat akik hosszú távú egészségük szempontjából is biztonságosan képesek fekvenyomni, de a személyi edzők 90%-ának sincs halvány fogalma sem a gyakorlat biomechanikájáról és a vállak sérülékeny helyzetéről. A helyzeten nem segít a helyettesítő gyakorlatok alkalmazása sem, hiszen legtöbb esetben ezeknél is ugyanazok a veszélyek leselkednek vállövünkre.

Az alábbi videóban Dave a T-Nationnek beszél arról, hogy mi a probléma általában amikor fekvenyomásra kerül a sor, mire érdemes figyelni és hogyan kell kinéznie egy olyan gyakorlatnak, amit akár évtizedeken keresztül tud valaki végezni, vállproblémák nélkül.

A videóhoz magyar és angol nyelvű felirat is választható. Fogadjátok meg Dave tanácsait, nyomjatok mintha nem lenne holnap, de csakis helyes technikával! :)

Ha tetszett, lájkolj minket Facebookon, vagy kövess Twitteren is!

Tweet

Comments


Originally published at emelj.com.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.