Girl power

Kevés olyan bombabiztosan megjósolható szezonális trend van, mint a fitnesz/egészséges életmód iránt az év elején ugrásszerűen megnövekvő érdeklődés — mint minden év elején, a karácsonyi nagy evés-ivások után a hölgyek nagy többsége idén is valószínűleg újfent az alakja miatt aggódik. Napjaink agymosó fitnesz-konglomerátumai mellett azonban épp nekik különösen nehéz dolguk van. Legtöbbjük ugyanis ösztönösen ódzkodik a 3 kilósnál nehezebb (neadjisten nem pink vagy lila színű) súlyoktól, a ránézésre is tiszteletet paracsoló olimpiai rúdtól, vagy az igazán hatékony szabadsúlyos gyakorlatoktól — erre pedig egy lapáttal rátesznek a női magazinok és a nőkre erőltetett testkultúra inferior volta is.

Mindezt tetézi a 40 kilós, esetleg a másik véglet, a dekán hizlalt nagydarab személyi edző-siserehad is, akiknek mintha küldetése lenne az általuk edzett kliens esetében mindenféle testkompozíció vagy erőszint-változás foggal-körömmel történő akadályozása. Kardiózz 1–2 órát, mindjárt jövök! Na megvagy? A__zon a gépen csinálj 3x10-et, így tartsd a karod, aztán csigán húzzál lefelé, jó lesz, csak állj 8 centivel hátrébb, fekvenyomásban segítek, csak feküdj fel (itt elkezdik együtt rángatni a súlyt valami groteszk mozdulat kíséretében), ne homoríts, hát meghúzod a derekad, ki mutatta ilyen SZABÁLYTALANUL? Felejtsd el! Na érzed már a pumpálást? Ott fizethetsz, gyere máskor is! Kifelé menet igyál egy séket!

A legnagyobb probléma mégis a mindenhonnan ömlő fitnesz common wisdom — kardióval lehet lefogyni (hát izomból biztosan), jó alaposan melegíts be, ez a sok szép, csillogó gép pedig azért van itt, hogy használjuk! Valamint, hogy a nehéz súlyoktól és az összetett gyakorlatoktól túl izmosak lesznek a hölgyek.

Tisztázzuk ez utóbbi félreértést: egyrészt a férfiaknak NEM tetszenek azok a hölgyek, akik ruhában kórosan soványnak tűnnek, ruha nélkül pedig meglepődve tapasztaljuk, hogy mégis vannak rajtuk zsírpárnák és narancsbőr is dögivel — ezt nevezi a szakirodalom skinny fat típusnak (engedtessék meg, hogy én soványdagadtként hivatkozzak rájuk — a fordítás miatt ezuton is elnézést). Nem reprezentatív felmérésünk alapján (azaz Patrik és szerintem) sokkal szebb és vonzóbb egy hölgy, ha van rajta némi izom is — és most nem a profi női testépítőkre tessék gondolni, hanem egy fitnesz-versenyző testalkatra (némileg magasabb testzsír-százalékkal, ők is csak versenyre szálkásítanak le ennyire). A nők által rettegett erőemelő-alkatot ugyanis nem fogja senki sem elérni véletlenül, mert előző nap megbotlott egy olimpiai rúdban — ehhez évtizedek kemény, kitartó munkájára van szükség még férfiaknál is, nők pedig természetes úton nem képesek erre szert tenni. Foglaljuk össze: nem baj, ha van mit fogni, de az lehetőleg ne háj legyen.

Gyenge érv az is, hogy te nem szeretnél plusz egy centit sem a combodra, mert már amúgyis olyan vastag — a mennyiségnél ugyanis fontosabb a minőség. Egész máshogy néz ki egy plusz centi izomban, mint zsírban, ne takargassuk lustaságunkat, nemtörődömségünket és műveletlenésgünket ilyen abszurd kijelentésekkel. Ráadásul a plusz izomtömeg lehetővé teszi azt is, hogy sokkal intenzívebben edzzünk, ami fogyasztásnál is alapvető követelmény. Ha pedig szeretnél lefogyasztani egy esztétikus testzsír-százalékra, létfontosságú, hogy ne a csontjaid álljanak ki aszott testedből a végén, hanem gömbölyded izmok feszüljenek a bőr alatt.

Sajnos erős és izmos nem lehetsz 10x100 bicepszhajlítással, akkor sem, ha közben minden idegszáladdal az eredményre koncentrálva nézed magad a tükörben. Sőt, kezdők esetén el kell felejteni a kis izomcsoportok izolációs gyakorlatait, a gépeket vagy a nagy ismétlésszámú sorozatokat: érdemi eredményt nem fogsz elérni, ellenben néhány hét-hónap múltán magadat fogod azzal áltatni, hogy a súlyzós edzés semmire sem jó, hiszen a te esetedben sem produkált eredményt (esetleg te genetikailag ilyen alkat vagy — ami újfent nonszensz).

Ahhoz, hogy erős és formás legyél, olyan súlyokkal kell edzened, amik kihívást jelentenek — válassz olyan súlyt, amit 5–8 ismétlés erejéig tudsz megemelni. Nézz ki néhány összetett gyakorlatot, keress egy edzőt vagy harcedzett emelőt, aki képes technikádat kijavítani, és heti három alkalommal emelj, megdolgozva az egész testedet. Egy alkalomra három, esetleg négy gyakorlat több mint elegendő, munkabírásod javulásával párhuzamosan pedig növelheted az edzések terjedelmét is. Ha vizuális típus vagy, akkor valahogy úgy képzelj el egy hatékony edzést, ahogy az alábbi videón látható hölgy bemutatja. Nem csoda, hogy jobban fest, mint a legtöbb kardiómániás soványdagi.

Mire számíthatsz?

  • Néhány nap alatt hatalmas, látványos izmaid nőnek, és életed végéig így maradsz.
  • Látványos testkompozíció-változás. Feszesebb (fitnesz-lingóban tónusos, de normális ember ugye nem használ ilyen ostoba, marketingcélokra újrahasznosított kifejezéseket) test, apadó zsírpárnák. Férfi kollégáidat egy-egy nagyobbfajta saller segítségével kell távol tartani — persze a sok tohonya disznót nem lesz nehéz egy félmosoly kíséretében leverned.
  • Önbecsülésed javulása — tűzd ki célul magad elé, hogy szeretnél x kilóval guggolni, vagy y kilót fej fölé nyomni, aztán dolgozz keményen, emelj minél gyakrabban, hogy elérd ezt a célt! Semmi sem olyan jó érzés, mint a kemény munka gyümölcsének learatása. Te csináltad meg, egyedül, saját magad, azáltal, hogy képes voltál felismerni gyengeségeidet, és konzekvensen dolgozni rajta — az irányítás a te kezedben van! Azt veszed majd észre, hogy testi-lelki békéd megőrzéséhez, önbecsülésedhez van szükséged az emelésre, nem pedig azért, hogy fél kilót leadj a nyaralás előtt — ami amúgyis egy külső, gyenge kényszerítő erő, semmi a belső elszántsághoz képest. Ha azért emelsz, mert élvezed, mert ezáltal több, jobb leszel, akkor erővel sem lehet majd távoltartani téged a vastól.
  • Része leszel egy közösségnek. Még ha egyedül is edzel, a hasonló attitűddel rendelkező arcokat kilométerekről felismered majd. Erőfókuszú edzések, effektív gyakorlatok, szép izmos test, de nem a vizes bádibilder-típus — egy idő után azt veszed észre, hogy önkéntelenül is biccentesz nekik, akár az utcán, akár az öltözőben találkoztok. Hasonló szavakat, kifejezéseket kezdesz használni, hasonlóan kezdesz gondolkodni — az interneten és a való életben is felismeritek majd egymást, akkor is, ha még sosem találkoztatok.
  • Egészségesebb leszel. Tartásod javul, erősebb, fittebb leszel, és csontjaid, izületeid is megerősödnek. Vérnyomásod és vérképed is javulni fog, állóképességed kardióedzések hiányában is fejlődik.
  • Nem csak, hogy egyedül képes leszel hazavinni a szatyrokat egy bevásárlás után — olyan hétköznapi feladatok, mint például a babakocsi bepakolása, egy szőnyeg kiporolása vagy egy lépcsőzés az emeletre sem okozhat gondot.

Az emelést sosem késő elkezdeni — ha szeretnél valamit megfogadni az újévre, legyen az, hogy kipróbálod. Nem fogod megbánni, hidd el.

Ha tetszett, lájkolj minket Facebookon, vagy kövess Twitteren is!


Originally published at emelj.com.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.