Hogyan küzdjünk meg a karácsonyi kilókkal?

Nem bírsz ellenállni a zsírkarikás-cérnametéltes húslevesnek? Imádod a Mama mákos- és diósbejglijét — már bűntudatod van, de még tömöd magadba a zsíros cupákokat, zachertortákat? A nagybácsiék kanapéján féloldalas, rómaias pózban szuszogsz, miközben feketekávéval próbálod semlegesíteni az ocsmánymód kiadós trakták és a sörök-pálinkák okozta álmosságot, szédülést?

Na, ha ez film lenne, itt jönne valami zajos “visszacsévélés”-hangeffekt, hogy mindenki felocsúdjon ebből a picsamagazin-szerű közhelyparádéból — esetleg járna mellé egy olyan tasli is, amilyet a Keresztapa osztott le a szipogó Johnny Fontane-nek; hozzátéve, hogy viselkedjen férfiként.

Valójában és tapasztalataink szerint ez a pár napos, kissé mértéktelennek tűnhető zabálás teljesen normális és kibírható. Karácsony van, körbejárjuk a rokonságot, mindenkit szeretünk, megnyugszik a lelkünk (melyet szintén ünneplőbe öltöztettünk), kirúgunk a hámból is egy kicsit. Nem kell beszarni. Ugye senki nem gondolta komolyan, hogy a szentestétől (esetleg a céges karácsonyi bulitól számítva) újévig tartó zülléstől egész éves munkája köddé fog válni, a felpakolt izomkilók és pergamenszerű bőr helyére zsírpárnák kerülnek + lötyögő, striás narancsbőr? Ugye, nem?

Akkor most azért itt van pár tipp azoknak, akik úgy gondolják, hogy a józan ész számukra még nem elérhető luxus, és/vagy egyszerűen nem tudnak nemet mondani egy újabb szelet Rákóczi túrósra.

  1. Torkoskodjál csak nyugodtan, egy hét lazítás még jót is fog tenni. Legalább nem kényeztetjük el a testünket túlzottan a sok aszkétizmussal, regenerálódik kicsit, szokja a “rosszat” is. Periodizáció!****
  2. Ha tényleg félsz, akkor tartsd be legalább a napi 8–10 órás időablakot az időszakos koplalás (böjt) jegyében. Hozz létre egy negatív kalóriamérleget aznapra a nagy habzsolás előtt.
  3. De ha még mindig nem nyugodtál meg, akkor kérd meg a Nagymuttit, hogy csomagoljon inkább, és ne zabálj annyit.
  4. Ha küzdeni nem tudsz ellene, tedd a szolgáddá — egy-egy nagyobb zabálás előtt szépen menj le edzeni az ünnepek alatt is, miért is ne? Egy pusztító teljestest-edzés után megnyugtathat a tudat, hogy az extra kalóriák is jó helyre mennek.

De még egyszer: ahogy nem a nyári 1–2 hetes Balaton- tengerparti üdülés fogja leépíteni az izmainkat, úgy sem fogja használhatatlanná és gyengévé varázsolni amúgy acél keménységű testünket a karácsony és a szilveszter. Gyanúnk szerint sokkal inkább számítani fog, amit amúgy évközben csinálsz.

De aztán tessék szépen újra rendszeresen lemenni a terembe, értem?

Ha tetszett, lájkolj minket Facebookon, vagy kövess Twitteren is!


Originally published at emelj.com.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.