Hogyan ne fogyókúrázz

Hogyan is vág bele a fogyókúrába az átlagos diétázó? Vegyük például Józsit:

Megint rákezdtem egy fogyasztó programra. Ezúttal úgy döntöttem, hogy az őszt célzom be magamnak, mint végeredményt, de nyárra szeretnék már elérni látható súlycsökkenést. Őszre igazából az izmok megerősítése az endlösung, viszont nem kívánok ún. fitnessz-nácivá avanzsálni, mert az nem érdekel.

Hány ilyet látunk nap, mint nap: az illető rájön, hogy bizony a napi 8–10–12 órányi ülőmunka nem feltétlenül az egészség és a sportos testalkat záloga, és úgy dönt, itt az ideje a fogyókúrának. Ilyenkor tudatalattija önkéntelenül is előhívja az ezzel kapcsolatos, tudatosan vagy tudattalanul felcsipegetett információmorzsákat, és ezekből véletlenszerűen kiválasztva néhányat nekilát a folyamatnak.

Nem Józsit akarom most pellengérre állítani — csupán rendszeresen látok ilyen és hasonló, szinte mindig kudarcba fulladó kísérleteket a kinézet, sportteljesítmény és az egészségi állapot javítására. Ha valaki eljut odáig, hogy felismeri, baj van, az egy nagyszerű első lépés. Azonban ezt csupán extrém ritka kivételként követik a vágyott eredmények.

Józsi itt bizony szinte az összes lehetséges mellényúlást elköveti, ami létezik. Próbáljuk meg kielemezni az adott példát, tekintsük át, hol megy tévútra, ássunk le az okokig és segítsünk neki korrigálni a hibákat (további tippeket szívesen fogadunk kommentben)!

  1. Étkezés 6 óra után. Az egyik leggyakoribb téveszme: amit 6 óra után eszel, az plusz zsírpárnákként rakódik le. Ezt a témát már körüljártuk néhányszor, de a lustábbak kedvéért ismételjük át: teljesen mindegy, hogy mikor eszed meg a Big Mac menüt nagy hasábbal, nem lesz különbség az eredményben. Ha reggel nem vagy éhes, akkor ne egyél, ha este éhes vagy, akkor egyél. A napi átlagban bevitt kalóriamennyiség fogja eldönteni, hogy súlyod gyarapodni vagy csökkenni fog. Az nem megvonás, ha este nem eszünk, reggelire pedig betoljuk a szervezet által naponta felhasznált kalóriamennyiség 80%-át, hanem szimpla hülyeség.
  2. Elhibázott, egyébként is ködös célok. Ostobaság azt célul tűzni magad elé, hogy te fogyni szeretnél. Miből fogyni? Két nyolcvankilós, 180 centis férfi között a különbség ég és föld lehet — nonszensz azért diétázni, hogy a testsúlyod csökkenjen. Józsinak azért kellene változtatnia étkezési szokásain, hogy az támogassa teljesítménycéljait valamilyen sportban, testösszetéte és testzsírszázaléka pedig javuljon — egészségesebb lesz, életminőséged is javul, és még jól is fog kinézni.
  3. Az izmok megerősítése ráér. Ez az igazi facepalm. Mi ér rá? Tippem szerint 100 kilós megtermett férfi létére Józsi olyan gyenge, mint egy alultáplált, beteg kiscica. A kalóriadeficit esetleg kardióval párosítva, a súlyzós — saját testsúlyos edzés hanyagolása mellett pedig garantáltan csak még gyengébbé fogja tenni őt, hiszen a szervezet egy erős ingert kap majd a vázizomzat lebontására is. Az eredmény: jónéhány kiló mínusz, jelentős részben izomból. Ellenállásos edzés nélkül fogyókúrázni körülbelül annyira okos ötlet, mint fürdőruha nélkül strandolni indulni (nudista olvasóinktól elnézést kérünk). Józsi térde sem fog kettétörni, ha nekiáll guggolni — csak erősebb, izmosabb és szálkásabb lesz.
  4. Nem akar fitnesznácivá válni. Ez alatt Józsi azokat a fazonokat érti, akik láttak már olimpiai rudat 50 méternél közelebbről? Vagy aki reggeli helyett is séket iszik, és akinek a délutáni nasi valami update-sütemény? Esetleg azokat, akik nem sodródnak a feladás és félbehagyás felé néhány hétnyi, magukra erőltetett sporttevékenység után?
  5. “Nem akarok ennél drasztikusabb dologhoz nyúlni, mert az ki tudja kezdeni a szervezetet” — az igazi, drasztikus ökölcsapás Józsi arcába majd az lesz, ha néhány év múlva közli orvosa vele a diagnózist, hogy kettes típusú cukorbeteg (ne így legyen!) a reggeli sütizéstől és az állandó kenyérevéstől-péksüteményezéstől-mozgáshiánytól. Ez a megnyilatkozás egyébként sejtésem szerint egyben az előre, tudat alatt elkönyvelt kudarc kimagyarázása is: az eredmény elmaradt, de ennél jobbat csak komoly lemondások árán, esetleg a közép- és hosszútávú egészségre ártalmas módszerekkel lehetett volna elérni. A drasztikus, úgy látszik, konformista társadalmunkban az, amikor valaki kitűz maga elé egy célt (júliusra kockás hasat akarok), ehhez némi kutatás után alkalmas módszereket (összetett gyakorlatokon alapuló súlyzós edzés heti három alkalommal, energiabevitel lecsökkentése a szintentartási mennyiség 80%-ára) és a folyamatos kiértékelésre alkalmas mérőszámokat (hasi körfogat centiméterben, vagy testzsírszázalék ha valamilyen pontos mérési megoldás elérhető) társít, majd mindezt megvalósítja.

Talán te is magadra ismertél a fentiekben — ha igen, és jót szeretnél magadnak, akkor felejtsd el a fenti pontokban olvasható bölcsességeket. Ha olyan módszerekre, edzéstervekre és tanácsokra vagy kíváncsi, amik gyökeresen mást javasolnak, mint amit a TV-ben hallottál, újságban olvastál, vagy a haverod tanácsolt, nem igényelnek egy sereg doktori fokozattal rendelkező személyi edzőt és dietetikust, viszont egyszerűek, bárki által könnyen követhetőek és csak működnek, akkor böngészd át az archívumot.

Ha tetszett, lájkolj minket Facebookon, vagy kövess Twitteren is!


Originally published at emelj.com.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.