Hogyan szabotáld fejlődésedet?

Ha célod a stagnálás, a fejlődés elkerülése, a középszerűség vagy a kezdő szinten ragadás, akkor az alábbi bejegyzés neked szól. Már egy-két tanács megfogadása és következetes betartása is közelebb visz ezen célok eléréséhez, de ha mindegyiket megfogadod, garantáltan elkerülheted, hogy teljesítményed vagy fizikumod javuljon!

Kerüld az összetett gyakorlatokat

Az összetett gyakorlatok nehezek, ráadásul semmivel sem lehet olyan jól fejlődni, mint ezek rendszeres végzésével — éppen ezért életbevágó, hogy messziről elkerüljük őket, különösen a guggolást, felhúzást, húzódzkodást és a nehéz nyomásokat. Amennyiben nem elégszünk meg saját magunk szopatásával, a sporttársak fejlődését is hatékonyan hátráltathatjuk, ha bizonyos eszközöket rendeltetési céljuknak nem megfelelően használunk. Bicepszezgessünk a húszkilós olimpiai rúddal a guggolókeretben, foglaljuk le alkarozás, vagy más haszontalan tevékenység céljára a rudakat, a fekvenyomópadra ülve pedig hosszasan pihenjük ki haszontalan edzésünket! Még tréfásabb a dolog, ha mindezeket szuperszettben csináljuk!

Most komolyan, ki akarhat így kinézni?

Ragaszkodjunk a gépekhez! Az irodából érkezvén elcsigázott testünknek amúgy sem hiányzik más, mint egy kis üldögélés valamelyik masinában, vagy egy jóleső fetrengés egy padon.

Minden héten csinálj mást

A régi jó izom-összezavarás elve: minden héten csináljunk mást, improvizáljunk a teremben! Kerüljük ugyanazon gyakorlat rendszeres alkalmazását, még a végén kiderülne, hogy milyen ütemben fejlődünk. Felejtsük el a fokozatos túlterhelést, az már kicsit sok lenne izmaink felfogóképességének, ha olyan, növekedésre ösztönző, extra zavaró ingerekkel bombáznánk őket, mint a súly vagy ismétlésszám növelése.

Kizárólag magas ismétlésszámmal edzz

Senki sem szeretne túl izmos lenni — márpedig ehhez az kell, hogy megerősödj. Edzzünk inkább izom-állóképességre, 20–30 ismétlésekkel, az alacsony ismétlésszámokat pedig kerüljük, mint a pestist.

Kardiózz minden nap, alacsony intenzitással, hosszú ideig

Aki igazán kemény, amúgyis napi három óra kardióval akar lefogyni — pompásan fogunk kinézni, miután maradék izomtömegünktől is megszabadultunk, és csak néhány zsírpárna tartja majd össze aszott testünket! A legjobb, ha a súlyzós edzést úgy ahogy van kerüljük, hiszen ez olyan inger, ami által formásabbá és izmosabbá válhatnánk, testünk pedig elsősorban a zsírraktárakat használná fel energiaigénye fedezésére.

Az izmok leépítése elhivatottságot követel meg

Az igazi megszállottak kitűzhetnek a laikus számára komoly sportteljesítménynek tűnő, egyébként erőfeszítés-érték arányát tekintve kétes eredményekkel kecsegtető célokat is maguk elé. Népszerű például a “le akarom futni a maratont”, vagy az “egy szigetkör már megy, kettőt akarok futni” (miért nem hallok soha olyanról, aki mondjuk gyorsabban szeretné lefutni azt az egy kört?).

Mindig edzz bukásig

Ismétlések bukásig, utána még néhány extra ismétlés segítséggel, majd vetkőző sorozatok, minden gyakorlat esetén. Miután ezzel taccsra vágtuk központi idegrendszerünket, nem kell aggódnunk, hogy szervezetünk azzal lesz elfoglalva, hogy erősébbé váljunk — emellett pedig napokig fáradtak, kómásak, levertek leszünk, még elegendő alvás mellett is.

Egy izomcsoportot csak heti egyszer edzz

Az edzés utáni emelt szintű fehérjeszintézis 36–48 óráig van jelen — ha ugyanazt a gyakorlatot vagy izomcsoportra az edzést heti többször végezzük, jelentősen gyorsíthatunk fejlődésünkön (persze megfelelő tervezés mellett). Talán mondanom sem kell, hogy ez erőszintünk és fizikumunk rohamos javulásával járna, tehát kerüljük! Heti egy alkalom adott izomcsoport edzésére bőven elegendő, hogy cukros vizet kortyolgatva kibeszélgessük magunkat a sporttársakkal, utána pedig egy elégedett sóhaj kíséretében magunkba döntsünk valami tömegnövelő-turmixot.

Csak semmi bohóckodás

Edd azt, amit eléd raknak

Minek odafigyelni a kajálásra? Kinek van amúgyis erre ideje meg energiája? A zöldségeknek semmi íze, kalória van a Big Macben is, a sültkrumplit egyébként is szeretem, vizet meg igyon az, akinek nem telik kólára. Mi értelme a kockás hasnak, ha közben nem élsz, hát most nem?

Ha tetszett, lájkolj minket Facebookon, vagy kövess Twitteren is!


Originally published at emelj.com.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.