Mythbusters II: Igyál annyi vizet amennyit csak tudsz

Ez talán a legelterjedtebb fitnessz-bölcsesség: igyál annyi vizet, amennyit csak bírsz, aztán igyál még többet. Kétségtelen, hogy vízre szükség van az alap élettani funkciókhoz, és számos biokémiai reakció is igényli mint közeg; azonban az egyszerű paraszti logikával gondolkodva is túlzás, amikor valaki 4–6–8 liter napi folyadékbevitelről prédikál.

Átlagosan másfél-három literre van szükségünk naponta, persze ez függ a testtömegtől, kortól, fizikai aktivitástól, külső hőmérséklettől is. Ebbe egyébként beleszámít minden folyadékbevitel, ugyanis az ételek jó része is tartalmaz vizet. Nyilván aki hosszútávfutó, és rendszeresen edz, annak jóval több folyadékra van szüksége, mint annak akinek a max testmozgás a postaládáig tartó séta. Edzés esetén, vagy nyáron érdemes odafigyelni a folyadékbevitelre: a legjobb indikátor a vizelet színe, amennyiben ez inkább sötétsárgás, érdemes lehajtani egy-két pohárral.

Sokan azonban nem tudják, hogy a túlzott folyadékbevitelnek káros hatásai is lehetnek, és a túlzásokra hajlamos fitnessz-propagandagépezet kinyilatkoztatásainak engedve ész nélkül, egész nap isznak (mondjuk elég vicces, amikor valaki már az 1–2 kilométeres dzsoggingjába sem képes ásványvíz nélkül belevágni). Ezzel az extra folyadékkal azonban testünknek nyilván kezdenie kell valamit: a veséknek kiszűrnie a véráramból, a szívnek pedig addig is keringetnie, ami egyben ugye megnövekedett vérnyomást is jelent, ergó plusz stresszt a szívnek. Az extra folyadékkal egyben sikeresen fel is hígítottuk a vérben lévő elektrolitok mennyiségét, ami szintén nem túl okos dolog, extrém esetben akár szívproblémákhoz és az agyfunkciók zavarához is vezethet (nem véletlen, hogy infúzióként sem “sima” vizet adnak, hanem konyhasó + kálisó oldatot).

Ne higgyünk annak a címeres ökörségnek sem, hogy preventív jelleggel érdemes inni, mert mire megszomjazol, már ki is száradtál. Szervezetünk elég pontosan jelzi mikor van szükségünk folyadékpótlásra (valamint elég jól meg is tud birkózni a folyadékbevitel hiányával egy ideig), ha nem vagyunk szomjasak, akkor felesleges erőltetni a dolgot.

Ha tetszett, lájkolj minket Facebookon, vagy kövess Twitteren is!


Originally published at emelj.com.

One clap, two clap, three clap, forty?

By clapping more or less, you can signal to us which stories really stand out.